Ο Σουάμι Νιραντζανανάντα Σαρασουάτι γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου στο Ρατζνάντγκαον και στην ηλικία των τεσσάρων ετών ήρθε να ζήσει στο Bihar School of Yoga κοντά στον γκούρου του, τον Σρι Σουάμι Σατυανάντα.

Το 1971 μυήθηκε στη Ντασνάμι σαννυάσα και στην ηλικία των 11 ετών ο Σρι Σουάμι Σατυανάντα τον έστειλε να ζήσει στο εξωτερικό σε διάφορες χώρες για να αποκτήσει άμεση εμπειρία από την επαφή με ανθρώπους από όλα τα μονοπάτια της ζωής και να διαδώσει τη γιόγκα. Το 1983, κλήθηκε πίσω στην Ινδία για να προεδρεύσει των δραστηριοτήτων του Bihar School of Yoga, τηςΣιβανάντα Μαθ και του Ιδρύματος Ερευνών Γιόγκα στο Γκάνγκα Ντάρσαν (Ganga Darshan). Το 1990 έλαβε τη μύηση του παραμαχάμσα σαννυάσιν (paramahamsa sannyasin), και πέντε χρόνια αργότερα χρίστηκε πνευματικός διάδοχος του Σρι Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι.

Ο Σουάμι Νιραντζανανάντα ίδρυσε το 1994 το Bihar Yoga Bharati, ένα Ινστιτούτο για Προηγμένες Σπουδές στις Γιογκικές Επιστήμες, αφιερωμένο στη μελέτη της γιόγκα στο περιβάλλον του άσραμ. Τέσσερα χρόνια αργότερα δημιούργησε το Yoga Publications Trust στο Munger, από το οποίο δημοσιεύτηκαν χιλιάδες ερευνητικά άρθρα, βιβλία και οπτικοακουστικό υλικό. Το 1995 υπήρξε εμπνευστής του κινήματος για την γιόγκα για παιδιά, του Bal Yoga Mitra Mandal κι επίσης ταξίδεψε εκτενώς για να καθοδηγήσει, να διδάξει και να διαδώσει τη γιόγκα σε όλο τον κόσμο.

Το 2008 παρέδωσε την προεδρία του Bihar School of Yoga και όλες τις θεσμικές ευθύνες στην επόμενη γενιά.

Πριν από τον Μάχασαμάντι του Σρι Σουάμι Σατυανάντα, του δόθηκε εντολή από τον γκούρου του να εξετάσει τον τρόπο ζωής της σαννυάσα καθώς και να αναβιώσει, να παρουσιάσει και να διασαφηνίσει την κλασική γνώση της γιόγκα (yoga vidya).
Ένα χρόνο αργότερα ίδρυσε το Sannyasa Peeth, αφιερωμένο στην ανάπτυξη και εκπαίδευση των Σαννυάσιν.

Με γνώμονα όλες τις πτυχές της γιόγκα, της γιογκικής φιλοσοφίας και του τρόπου ζωής, έχει συγγράψει έναν μεγάλο αριθμό κλασικών βιβλίων για τη γιόγκα, την Τάντρα, την πνευματικότητα, τη Σάμκια και τις Ουπανισάντ. Ο Σουάμι Νιραντζανανάντα είναι μια πραγματική έμπνευση για πνευματικούς αναζητητές σε όλο τον κόσμο. Εκπέμπει χαρά, γιορτάζει τη ζωή στο έπακρο και ζει τη γιόγκα από στιγμή σε στιγμή.