Ο Σρι Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι γεννήθηκε στην Αλμόρα (Ινδία). Έλαβε μύηση στη Σαννυάσα στο τάγμα Dashnami από τον γκούρου του Σρι Σουάμι Σιβανάντα το 1947.
Αφού υπηρέτησε τον γκούρου του για δώδεκα χρόνια, ο Σρι Σουάμι Σατυανάντα εγκατέλειψε το Ρισικές για να εκπληρώσει την αποστολή να «διαδώσει τη γιόγκα από πόρτα σε πόρτα και από ακτή σε ακτή».
Το 1956, ίδρυσε το International Yoga Fellowship και το 1963 το Bihar School of Yoga ένα διεθνούς φήμης και αυθεντικό κέντρο εκμάθησης της γιόγκα και των πνευματικών επιστημών.

Ως οραματιστής, μπόρεσε να καθιερώσει τη γιόγκα ως μέρος της συμβατικής κοινωνίας. Από το 1963 έως το 1982, ο Σρι Σουάμιτζι έφερε τα αρχαία συστήματα της γιόγκα και της τάντρα στις σύγχρονες κοινωνίες τα οποία συστηματοποίησε και απλοποίησε και εισήγαγε στις τέσσερις γωνιές του κόσμου σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, πολιτισμών και θρησκειών. Σε όλα τα ταξίδια του, προσέλκυσε αμέτρητους ανθρώπους που πίστεψαν σε αυτόν δημιουργώντας ένα παγκόσμιο κίνημα γιόγκα με ένα δίκτυο εκατοντάδων κέντρων γιόγκα, εισηγητών και άσραμ. Έγραψε πολλά βιβλία για τη γιόγκα, φέρνοντας στο φως τη γνώση της Τάντρα, της Βεδάντα, των Ουπανισάντ και των Πουράνα, καθώς και αποκαλύπτοντας και εξηγώντας πρακτικές από τις αρχαίες γραφές που ήταν μέχρι τότε άγνωστες.

Το 1988, ο Σρι Σουαμίτζι ολοκλήρωσε την αποστολή του και έφυγε από το Μονγκύρ για να ξεκινήσει μια νέα φάση στη ζωή του ως Παραμαχάμσα σαννυάσιν αφήνοντας τον Σουάμι Νιραντζανανάντα Σαρασουάτι ως πνευματικό διάδοχό του για να συνεχίσει το έργο του.
Εκτελώντας ανώτερες πνευματικές και βεδικές σάντανα, έλαβε μια θεϊκή εντολή: «Να φροντίζεις τους γείτονές σου όπως φρόντισα εγώ εσένα». Αυτή η νέα έμπνευση τον οδήγησε να ξεκινήσει να υπηρετεί και να βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης των εξαθλιωμένων και άπορων φυλών που ζούσαν στα χιλιάδες χωριά γύρω από τη Ρίκια.
Το 1994, ο Σρι Σουάμιτζι αποκάλυψε, σε ένα νταρσάν που διήρκησε ένα μήνα στην Ρίκια, ότι ο σκοπός της ανθρώπινης ζωής είναι να πραγματώσει τον Θεό μέσω της αγάπης και να υπηρετήσει τον Θεό βοηθώντας την ανθρωπότητα. Προφήτεψε ότι η αφοσίωση στον Θεό και η μπάκτι γιόγκα θα ήταν η πανάκεια του εικοστού πρώτου αιώνα.

Το 2007, ο Σρι Σουάμιτζι ανακοίνωσε τη δημιουργία του Ρίκιαπιτ (Rikhiapeeth), το άσραμ όπου θα ασκούνταν οι τρεις βασικές διδασκαλίες του Σρι Σουάμι Σιβανάντα – υπηρέτησε, αγάπησε, δώσε. Δύο χρόνια αργότερα, το 2009, κατά τη διάρκεια της Sat Chandi Mahayajna και της Yoga Poornima, ο Σρι Σουάμιτζι ενέπνευσε τους παρευρισκόμενους να διάγουν μια δίκαιη ζωή και αργότερα εκείνο το βράδυ, στις 5 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα, εισήλθε στο Μάχα Σαμάντι (Mahasamadhi).